KADUNNIMET
    -Kaupungin muisti

 

Satakunnan
Satakunnan Museo
Hallituskatu 11 Pori

I-IV KAUPUNGINOSAN KADUNNIMET
(G.T.P. Chiewitzin asemakaava v. 1852)

Alexandra ja Nikolai I
  Vuonna 1852 Poria kohdanneessa tulipalossa tuhoutui käytännössä koko vanhan kaupungin alue eli 295 tonttia kaupungin 392 tontista. “Uuden kaupungin” eli V osan puolella säästyi kuitenkin n. 80 asuinrakennusta ynnä tonttien muita rakennuksia. Läänin arkkitehti Georg Theodor Polieron Chiewitzin laatiman uuden kaavan myötä kaupunkialue laajeni tuntuvasti etelään. Chiewitzin kaava noudatti empiren kaavoitusnormeja, joiden päämääränä oli kaupunkirakenteen väljentäminen ja paloturvallisuuden edistäminen. Kadut olivat selvästi aiempaa leveämpiä ja osin myös paloturvallisuus syistä muodostetut puistoakselit jakoivat uuden keskusta-alueen neljään kaupunginosaan. Palolta suurelta osin säästynyt V osa jäi vuoden 1811 asemakaavan mukaiseksi. Vuoden 1852 kaavan kadunnimistössä on nähtävissä ensinnäkin selvät venäläiset vaikutteet, joiden mukaan kadut pääosin nimettiin keisarillisten henkilöiden sekä venäläisten pyhimysten ja ritarikuntien mukaan. Empiretyyli oli keisarityyli ja Porissakin tyyli ulotti vaikutuksensa aina kadunnimistöön saakka. Esikuva lienee ollut myös 1800-luvun alun Helsingin, uuden pääkaupungin, kadunnimistö, jossa on selviä yhteisiä piirteitä Porin vuoden 1852 kaava-alueen kadunnimistön kanssa.
  Nytkin kuten vuoden 1801 kaavassa arvokkaimmiksi katsotuille kaduille, joiden varteen sijoittuivat myös kaupungin merkittävimmät rakennukset, annettiin nimet silloisen hallitsijaparin mukaan. Alexandrankatu sai nimensä keisarinna Alexandran (1798-1860) mukaan ja Nikolainkatu itse keisari Nikolai I:n (1796-1855, hallitsijana 1825-55) mukaan.
Raatihuone

  Nikolailla ja Alexandralla oli myös Nikolai -niminen poika (1831-1891) ja Alexandra -niminen tytär (1825-1844), mikä on osaltaan saattanut vaikuttaa kadunnimien valintaan. Nikolai sai myös nimikkotorinsa nykyisen Raatihuoneenpuiston paikalla sijainneesta Nikolain-torista. Konstantinkatu taas on nimetty joko Aleksanteri I:n ja Nikolai I:n veljen, Konstantinin Pavlovitshin (1779-1831) muistoksi tai Nikolai I:n pojan Konstantin Nikolajevitshin (1827-1892) mukaan. Konstantin Pavlovitsh olisi ollut Aleksanteri I:n kuoltua kruunun oikea perillinen kruunuperimysjärjestyksen mukaan, mutta hän kieltäytyi vastaanottamasta kruunua - Aleksanteri I oli allekirjoittanut vuonna 1823 salaisen manifestin, jonka mukaan Nikolai tuli määrätyksi kruununperilliseksi hänen jälkeensä. Elisabetinkatu nimettiin luultavasti keisari Aleksanteri I:n puolison keisarinna Elisabetin muistoksi. Myös Helsingissä Elisabetinkatu nimettiin keisarinna Elisabetin muistoksi. Mikonkatu taas on tiettävästi nimetty Helsingin Mikonkadun tapaan suuriruhtinas Mikaelin (1798-1849), Nikolai I:n nuorimman veljen mu-kaan. Lisäksi Nikolai I:n nuorin poika oli nimeltään Mikael (1832-1909).

  Muista venäläisperäisistä nimistä Katariinankatu on saatettu nimetä joko hallitsija Katariina Suuren eli Katariina II:n tai mahdollisesti Nikolai I:n sisaren Jekaterinan (1788-1819) muistoksi. Todennäköisempää kuitenkin on se, että Kata-riinankatukin kuuluu niihin Porin katuihin, jotka on nimetty venäläisten pyhimysten ja ritarikuntien mukaan. Venäjällä oli nimittäin oma vuonna 1714 perustettu Pyhän Katariinan tähdistö eli ritarikunta, joka oli erityinen naisten ritarikunta. Muita samanlaisin perustein nimettyjä katuja oli Annankatu. Se on nimetty Pyhän Annan tähdistön mukaan kuten Helsinginkin Annankatu. Vladimirinkatu taas on nimetty Vladimir Pyhän ja venäläisen ritarikunnan Vladimirin tähdistön mukaan. Myös Antinkadun (Andreegatan) ja Yrjönkadun (Georgsgatan) nimien esikuvina ovat ortodoksiset pyhimykset ja venäläiset ritarikunnat. Pietari Suuren perustama Andreastähdistö oli venäläisistä ritarikunnista korkeaarvoisin.Andreas oli yksi Jeesuksen opetuslapsista, jonka kerrotaan vaikuttaneen lähetyssaarnaajana Skyytiassa (nykyistä Etelä-Venäjää), minkä vuoksi venäläiset kunnioittivat häntä erityisesti omana apostolinaan.

Porin esplanaadit ovat olleet nimensä mukaisesti kävelypuistoja

  Muista vuoden 1852 kaavassa nimetyistä kaduista Länsi Linjakatu sai nimensä kaupunkia lännessä rajaavan sijaintinsa mukaisesti. Läntinen ja Itäinen Raatihuoneenkatu on nekin nimetty raatihuoneen ohittavan sijaintinsa mukaan. Jo vuoden 1799 kartassa oli esiintynyt kadunnimi Iso Raastuvankatu. Kokemäenjoen rantaa myötäilevä katu, nykyinen Eteläranta, nimettiin aluksi tiettävästi pelkäksi Rantakaduksi. Etelä Linjakatu jatkui V osan puolelta samannimisenä myös 3. ja 4. kaupunginosien puolelle. Oma erityinen kadunnimiryhmänsä Porissa ovat keskustaa jakavien puistoakselien nimistö. Aluksi näitä puistoja nimitettiin ilmansuuntiensa mukaisesti Länsi-, Pohjois-, Itä- ja Etelä Esplanaadeiksi. Esplanadi -sanalla on suomen kielessä katujen välistä kävelypuistoa osoittava merkitys. Tällaisina puistokatuina, joilla tehtiin promenadeja eli kävelyretkiä, Porinkin esplanadit tunnettiin. Alunperin ruotsinkielen sana esplanad on kuitenkin tarkoittanut avointa, linnoituksen edessä sijainnutta ampumakenttää. Kun tällaisille kentille myöhemmin istutettiin puita ja niistä tuli kulkuväyliä, nimi sai puistokadun merkityksen.

Seuraava sivu
Edellinen sivu