Kaupunkilaiskarjaa kaitsemassa
1800-luvun
lopussa ja 1900-luvun alussa ja pitkään sen jälkeenkin hyötyeläimet,
erityisesti lehmät olivat näkyvä osa kaupunkikuvaa.
Kun karjanpito muissa suomalaiskaupungeissa alkoi käydä
harvinaisemmaksi, se oli yhä olennainen osa Porin kaupunkikuvaa. Vasta
toista maailmansotaa lähestyttäessä karjatalouden painopiste alkoi
siirtyä keskustan 1.–6. kaupunginosista kauemmas.
Kantakaupungin elinvoimaisen karjatalouden mahdollisti kaupunki, se vuokrasi pieniä viljelyspalstoja ja laidunalueita keskustan tuntumasta sekä ylläpiti yhteislaidunta. Kaupungeissa karjaa laidunnettiin yhteislaitumella maksua vastaan. Kaupunki järjesti karjalle myös juomaveden. Laidunten tuntumaan oli tehty kaivoja ja juottoruuhia.
Kaupunkilaiskarja ei yleensä yöpynyt laitumella. Lehmät kuljetettiin laitumelle aamuisin lypsyn jälkeen ja tuotiin kotiin iltalypsyksi.