Etusivu > Kulttuuri > Museot > Museoelämyksiä ja tietoa verkossa > Naisia Porissa > Kahden valtakunnan vihollinen > Pietarin kautta Karjalaan

Pietarin kautta Karjalaan

kuva Ennen sisällissotaa eduskuntaan valittu Aino Forstén oli ensimmäisiä porilaisia kansanedustajia. Hän vaikutti eduskunnassa vuosina 1917-1918. (Kuva: Satakunnan Museo).
Pietarin kautta Karjalan kansantasavaltaan

Uudessa kotimaassaan Aino Forstén (1885-1937) ja miehensä Verner liittyivät elokuussa 1918 Venäjällä perustetun SKP:n (Suomen kommunistinen puolue) jäseniksi. Puolue oli kielletty Suomessa. Aino ja Verner viettivät Pietarissa kaksi vuotta, kunnes sai miehensä kanssa työmääräyksen Karjalaan kesällä 1920.

Karjalassa Aino työskenteli opetus- ja kansanvalistustehtävissä. Aino oli Uhtuan toimeenpanevan piirikomitean Naiskomitean jäsen. Hän oli Karjalan työkansan kommuunin poliittisen valistusosaston johtaja vuonna 1920. Hän oli Petroskoin tyttökoulun suomenkielisenä johtajana vuonna 1930 ja Petroskoin II asteen koulun johtajana vuosina 1932-1935. Verner toimi talousministerin sijaisena ja Uhtuan piirikomitean puheenjohtajana.

Suomalaisasutus keskittyi Karjalan kansantasavallassa pääosin Petroskoihin, Kontupohjaan ja Uhtuan piiriin. Suomalaisväestöllä oli Karjalassa näinä vuosina hyvä asema ja monet olivat töissä johtavissa viroissa.